Koku Seçimi

Beğendiğimiz kokuyu içgüdüsel olarak tekrar tekrar ve/veya uzun uzun koklama arzusu duyarız. Hangisinin beklentilerimizi karşıladığına dair en güçlü seçim kıstası budur. Beğenmediğimizde ise tam tersi söz konusudur; hemen burnumuzdan uzaklaştırmak isteriz.

Kokulu bir ürünü ambalajından veya şişesinden kokladığınızda, koku yoğunluğundan dolayı seçimi doğru yapamayabilirsiniz. Bu durumu, yemeği çok sıcakken tatmaya benzetebiliriz. Ağzınız yandığında nasıl tadını tam olarak alamazsanız, kokuda da benzer durum söz konusudur. Bundan dolayı, eğer koku sıvı haldeyse doğru seçimde bulunabilmek için sırasıyla şu adımları izleyebilirsiniz:
  • Kokuyu bir materyale emdirip burnunuza 6-7 cm’lik mesafeden yelpazeleyin, gözlerinizi kapatıp tamamen kokuya konsantre olun.
  • Kokuyu bir materyale emdirdikten minimum 20 dakika sonra, en az birer dakikalık aralıklarla 4-5 defa koklayın.
  • Ortam kokusunu test ederken; ürünü kullandıktan hemen sonra alandan ayrılın ve 15-20 dakika sonra hiç koku kullanılmamış benzer bir yere gidip koklayın. Ardından test yapılmış yere dönüp kararınızı verin. Koku makinesi kullanımı bölümünde daha detaylı olarak açıkladık.
Bu yöntemle, özellikle doğrusal (lineer) tasarlanmamış parfümlerde, kokunun üst notası değil de, belli bir süre sonra açığa çıkan orta notasını dikkate alarak kendi zevkinize daha uygun seçim yapmanız mümkün olacaktır.
Bunların yanı sıra, koku seçiminde kendi doğrunuza ulaşmanız için ortamın temiz, kokusuz ve oda sıcaklığında (20-25°C) olmasının olumlu etkileri vardır. Koklama sonrası burun mukozasında meydana gelen doluluk, değerlendirmenizi zorlaştırır. Bundan kaçınmak amacıyla, yeni koklama öncesi temiz havaya çıkıp biraz zaman geçirebilirsiniz. Kahve koklamanızın kesinlikle hiçbir faydası olmaz.

Kokulandırma Prensipleri

Siteden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak, çerez politikasını kabul etmiş sayılırsınız.

Kabul