Hangi Ürün Nerede?

Kokulandırmada hangi ürünü nerede kullanabileceğiniz konusu, alanın büyüklüğüne göre değişir, çünkü hepsinin farklı bir etki alanı vardır. Bu açıdan kokulandırma ve iklimlendirme birbirlerine çok benzerler. Daha iyi anlaşılabilmesi için yelpaze, vantilatör ve klimanın farklı kullanım alanlarını örnek olarak gösterebiliriz. Klimayı büyük alanlarda kullanırken, daha küçük bir alan için vantilatörü tercih ederiz. Biraz daha ufak bir alanda vantilatör rahatsızlık verebileceği için yelpazeyi uygun görürüz. Bu benzetmelerden yola çıkarak salon gibi büyük bir yerde koku makinesi, tuvalet gibi daha küçük bir alanda çubuklu koku ve dolap gibi daha da ufak bir bölümde ise koku kesesi kullanmanız doğru olacaktır. 

Ürün seçiminde, alan büyüklüğü kadar ortamdaki kokunun yoğunluğu da önemlidir. Yukarıdaki iklimlendirme örneğine devam edersek, İstanbul ve Antalya’da birbirinin aynı iki salon hayal edelim. Mayıs ayında İstanbul’da bir vantilatör işinizi görebilecekken, Antalya’da sıcaklık çok yüksek olacağından; metreküpü aynı olduğu halde vantilatör yerine klima kullanmayı tercih edersiniz. Kokulandırmada da benzer bir durum söz konusudur. İki odadan bir tanesinde koku sorunu yaşanmazken, diğerinde sigara kokusu varsa; odanın alanı küçük dahi olsa, çubuklu koku yerine koku makinesi kullanmalısınız.

Doğru kullanımdan kastımız etki ve maliyettir. Mesela, koku kesesi koku makinesine göre daha uygun gibi görünse de, salonda kullanıldığında etkisi tam hissedilemez ve salondaki hava sirkülasyonu nedeniyle koku çabuk tükenir. Koku kesesinin fiyatı, koku makinesine göre daha ucuz olabilir, ancak salonu bu şekilde kokulandırmak daha pahalıya mal olabilir. Bu durumu iklimlendirmeye benzetirsek, salonu yelpaze ile serinletebilmek için gereken yelpaze sayısı ve iş gücünü göz önüne almalısınız. Klima kullanmak daha verimli ve pratiktir.

Tam tersine, dar bir alanda kese yerine koku makinesi kullanırsanız, çok yoğun bir koku oluşturabilir ve küçük bir alanı kokulandırmak için gereksiz yere fazla ürün ve elektrik harcarsınız. Bazı istisnai durumlar söz konusu olabilir. Örneğin, çok küçük bir salonda (Amerikan mutfak olmamalı) koku makinesi yerine çubuklu koku tercih edilebilir veya rahatsız edici derecede kötü kokan bir tuvalette koku makinesi kullanılabilir. Koku makinesi ve çubuklu koku kullanılan alanlarda buhurdanlık da kullanılabilir. Bu, dekoratif ve koku makinesine göre daha ucuz olabilir, aynı zamanda çubuklu koku kullanımına göre daha etkilidir.

Etkili bir kokulandırma için, bunlarla beraber kesinlikle kullanmanız gereken ürün tekstil kokusudur, çünkü ortamdaki halı, perde ve minder gibi tekstil ürünleri, başlıca kötü koku kaynaklarıdır. Dolaptaki ayakkabıların içinden gelen rahatsız edici kokular dahi evin ortamını olumsuz etkileyebilir. Bunların sürekli temiz tutulması maalesef mümkün değildir, üstelik temiz oldukları halde rutubet kokusu da sinebilir. Temizliğin olmasa da, temiz kokunun alternatifi olarak, buralardan gelen kötü kokuları tekstil kokusu ile giderdiğinizde ortamda kullanacağınız diğer kokulu ürünlerden çok daha yüksek verim alırsınız. Tekstil kokusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ürünün ortam kokulandırması için değil, tekstilden gelen kokuların yok edilmesi için kullanılmasıdır. Muhakkak koku da verir, fakat asıl görevi tekstillere sinmiş yemek, sigara ve rutubet gibi istenmeyen kokuları yok etmesidir. Özetle, daha etkili ve verimli bir kokulandırma istiyorsanız öncelikli olarak mutlaka tekstillerden gelen istenmeyen kokuları dindirmelisiniz.

Araba için önerilerimiz ise çubuklu koku, tekstil kokusu ve mini koku makinesidir. Çubuklu kokuyu bir kahve bardağı içinde, çubukları kısaltılmış olarak kahve bardaklığına yerleştirebilirsiniz. Tekstil kokusunu deri hariç, bagaj dahil tüm tekstillere arabadan inerken sıkmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Döndüğünüzde arabanın kokusu tamamen değişmiş olacaktır. Bu iki ürünü kullandıktan sonra, araba için aslında pek de pratik olmayan mini koku makinesine gerek duymayabilirsiniz.

Ortam için uygun ürünlerin seçiminden sonra, ürününüzün (koku kaynağının) doğru konumlandırılması, basit gibi gözükse de çok dikkat edilmesi gereken, kritik bir konudur. Ortam kokularınızı kapı ve pencereye uzak yerlere konumlandırın ki kokuları dışarıya uçmasın. Böylece kokular olabildiğince eşit şekilde ortama yayılarak mekânda daha uzun süre etkili kalacaktır. Fakat eğer alanda kötü kokular yayan bir nesne varsa, yayılmayı önlemek için ona yakın bir yer tercih etmelisiniz. Bununla birlikte, ofisinize veya evinize gelenleri etkilemek için koku makinenizi kapıya yakın koyabilirsiniz. Örneğin, bir muayenehaneye gelen hastalar, daha henüz içeriye girerken hoş kokular alarak daha pozitif bir izlenime sahip olabilirler, çünkü “Koku en etkili aksesuardır.”

Ortam kokuları; deodorant, parfüm veya diş macununda da olduğu gibi belli periyotlarda ve sürekli kullanılmalıdır. “Hızlı tüketim ürünleri” olarak adlandırılmaları da bu yüzdendir.

Bu noktada, ürünlerin kokusunun etki alanını, süresini ve yoğunluğunu nasıl hesaplayacağınızı öğrenmek isteyebilirsiniz. Bu sorunun cevabını net olarak vermek maalesef mümkün değil. Sarf edeceğiniz miktar, alanın hacmi, ortamdaki hava ısısı ve sirkülasyonu, daha önce sinmiş kokunun yoğunluğu, kullandığınız markanın kalitesi ve koku algı eşiğiniz değişkendir. Dolayısıyla, seçim sürecinde tercih ettiğiniz markanın size yardımcı olması ve ürünlerde herhangi bir memnuniyetsizlik olursa iade ve/veya değişim garantisi sunması çok mühimdir; en nihayetinde doğru kararı sadece deneyerek verebilirsiniz. Yemek gibi düşünün: restoranda bir yemeği tadına bakıp beğenmediğinizde geri gönderebilmeniz gibi, kokulu ürünlerde de esnek iade politikası gereklidir.

Notlar:

  • Ortam kokuları temiz alanda çok daha etkili şekilde hissedilir. Kullanmadan önce ev tekstillerinin temizlenmesi ve ortamın havalandırılması sonucu olumlu yönde etkileyecektir. Evcil hayvan besleyenler, ev tekstillerinin temizliğine daha fazla özen göstermelidir.
  • Dolap ve raflar belli aralıklarla havalandırılmalı, seyahate çıkarken dolap kapakları açık bırakılmalıdır.
  • Çöpler bekletilmeden atılmalıdır.
  • Lavabo süzgeci ve tuvalet fanı temizlenmelidir.
  • Tuvaletten kötü koku geliyorsa, muhakkak tesisatçıyla görüşülmelidir. Geçici çözüm olarak kırılmış buzlar gidere dökülebilir.
  • Kokulu ürünler buzdolabına konmadan muhafaza edilmeli, güneş ışığından ve sıcaktan uzak tutulmalıdır. Ayrıca tuvalet ve benzeri nemli ortamlarda saklanmamalıdır.

Kokulandırma Prensipleri

Siteden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak, çerez politikasını kabul etmiş sayılırsınız.

Kabul